Čas branja: 5 min To je ena od največjih ugank tako v astronomiji kot v popularni fantastiki. Idej je mali milijon, pravih odgovorov pa ni. Medtem ko amaterski znanstveniki trdijo, da je to mogoče, „pravi“ znanstveniki pravijo, da je to nemogoče. Kaj drži in na čem stojijo teorije? In seveda – najboljši romani in filmi te misterije. Eno […]
Čas branja: 3 min Čeprav smo o tem že pisali, pa se zelo spodobi, da ob petdeseti obletnici izida tega zgodovinskega albuma še enkrat pogledamo, kako je mojstrovina nastajala: Ko so se Pink Floyd v zasedbi Roger Waters – vokal, bas, David Gilomour – solokitara in vokal, Richard Wright – klaviature in vokal in Nick Mason – bobni in […]
Čas branja: 5 min Kje raste: Salvador, Panama, Gvatemala Rastlina: manjše rastline, ki rastejo tesneje skupaj, z velikimi listi in večjimi kavnimi češnjami; občutljiva na listno rjo; Donos na rastlino: srednji (2/5) Aromatika: cvetlične (jasmin) in sadne arome (maline, borovnice, pomaranča, papaja), cimet, brin, srednje intenzivna kislina, srednje do precej gosto telo, s kremasto teksturo in s čokoladnim pookusom […]
Čas branja: 3 min Naslov: Trg Izgnancev 7, Brežice Splet: www.debeluh.si Telefon: (07) 496 10 70 Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah zaprto Še ena od odličnih slovenskih gostiln, ki je pri Gault&Millau dobila sicer največ – 4 kape, vendar Michelinove zvezdice še ni – in jo seveda bo! […]
Čas branja: 13 min Pravzaprav smo obdani z vinskimi velesilami, kjer prednjačita Italija in Hrvaška. No, Hrvatje se z Italijani ne morejo meriti glede produkcije milijonov steklenic, prav gotovo pa se lahko z njimi kosajo glede števila redkih in avtohtonih sort, saj so jih našteli okrog 170. Okrog 70 pa je tistih, ki jih redno polnijo in etiketirajo. […]
Čas branja: 2 min Naslov: Breg 8, Ljubljana Splet: www.barra.si Telefon: 064 199 466 Odprto: vsak dan od 11.30 do 22.30, ob ponedeljkih zaprto Ljubljana kot prestolnica vedno bolj postaja svetovno mesto. Pravzaprav je to vedno bolj z vsako novo kulinarično ekspozituro svetovnih kuhinj. Brata Božičnik (na vesti imata restavraciji Sushimama in Tokyo Picnic) sta rekla, da gre […]
Čas branja: 3 min Naslov: Slovenska cesta 34, Ljubljana Splet: www.hotelslon.com/ana-in-slon/ Telefon: +386 1 470 11 00 Odprto: vsak dan od 18. do 24. ure, ob sobotah od 12. do 15. ure in od 18. do 24. ure, ob nedeljah od 12. do 18. ure; ob ponedeljkih in torkih zaprto Ana Roš je kot nosilka dveh Michelinovih […]
Čas branja: 5 min Primerjava kakovosti turističnih uslug je nekaj podobnega, kot je bilo včasih tekmovanje revolverašev na Divjem zahodu. Nekdo je bil hitrejši od najhitrejšega, vendar je potem vedno srečal nekoga, ki je bil še hitrejši in boljši. Kompetitivnost zmaguje in seveda je zelo pomembno, kakšne so naravne danosti. Kot pri revolveraših – kdo je imel boljše reflekse…. […]
Čas branja: 10 min Planet je spet enkrat zaokrožil okrog sonca in v začetku novega leta je bila na vrsti nova degustacija. Na vrsti so bile vaje za nosove in brbončice pri dobrem starem Koželju, ki vedno bolj uspešno izpolnjuje svojo ponudbo. Je pa bilo v času, napovedanem za pokušino nekaj v zraku: bolezni, operacije, sneg na cestah, izpiti…. […]
Čas branja: 12 min Ko se na svojih vinskih popotovanjih vozim skozi Vipavsko dolino, se večkrat ustavim v Potočah, pri Matjažu Lemutu, Tilia Estate. Zgolj za to, da ga pozdravim, da mu stisnem roko in ga povprašam, kaj je novega. V večini primerov pa se ta pozdravni obisk sprevrže v takšne in drugačne debate ter okušanje novih letnikov. Nič […]
Čas branja: 3 min … ker s čokolado pač ne gredo le jagode. Odlično se ujema tudi s to prehransko bogato fermentirano pasto. Miso je nedvomno eden izmed temeljev japonske kulinarike. Za Japonce je nepogrešljiv pa čeprav ni njihov »izum«. Del japonske zgodovine je sicer že več kot tisočletje, a navodila za njegovo pripravo so na Japonsko prinesli šele […]
Čas branja: 2 min Naslov: Močna 7, Pernica Splet: www.siker.si Telefon: 02 720 69 21 Odprto: vsak dan od 11. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih od 11. do 20. ure; ob ponedeljkih in torkih zaprto Gostilna Šiker je ena izmed najstarejših na štajerskem koncu, kar se tiče nepretrganega delovanja – od leta 1860 dalje! Družina Cotar […]
Čas branja: 3 min Naslov: Križevniška ulica 12, Ljubljana Splet: www.shambala.si Telefon: 031 843 833 Odprto: vsak dan od 12. ure do 22.30, ob nedeljah in praznikih zaprto Shambala je od leta 2009, ko je začela z delovanjem, ljubljanska stalnica. Glavna posebnost je, da so drugačni – usmerili so se širše – na Jugovzhodno Azijo, kjer je kulinaričnih […]
Čas branja: 3 min Ko se večina evropskih prestolnic zaziblje v zimski spanec, se na Dunaju začne sezona plesov. Letos prvič spet zares, brez mask, potrdil in drugega koronskega stresa. Za številne je to najbolj težko pričakovano obdobje, ko dvorane znamenitih dunajskih palač, vključno z nekdanjo cesarsko rezidenco Hofburg in mogočno mestno hišo Rathaus, zaživijo v vsem svojem sijaju […]
Čas branja: 5 min Naključja se dogajajo. Ko sem se z urednikom domenil, da bomo v tej rubriki objavili album Jeffa Becka iz leta 1980, sem se lotil pisanja. In glej ga vraga – sredi dela sem izvedel, da je legendarni kitarist umrl. Genialni glasbenik, ki ni slovel po ekscesih. Njegov največji eksces je bil, da je […]
Čas branja: 16 min Silak. Bomba. Terminator. Blockbuster. Bogato vino. To je samo nekaj izrazov, ki se v svetu uporabljajo za vina z veliko odstotkov alkohola. Kar precejšen del vinske publike jih obožuje ravno zaradi njihove nesporne moči in tudi tolerirajo intenzivno „pikanje“ alkohola po prednjih brbončicah jezika, ki to najprej zaznajo. Obstaja tudi precej vinarjev ali celo […]
Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo strani smatramo, da se z njimi strinjate. Več
Kaj je piškotek? Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj stran. To omogoča spletnim mestom , da prepoznajo, da jih je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino.