Čas branja: 7 min Tokrat bom nekaj napisal tudi o tisti manj lepi plati vinogradništva in vinarstva. Ko ni vse tako lepo in romantično pri tem poslanstvu, kot se nam mogoče zdi na prvi pogled, ko uživamo v vinu. Letos so nas naravni pojavi v Sloveniji zelo boleče opomnili, da imajo vinogradniki svoje tovarne na prostem in so zelo […]
Čas branja: 9 min V zreli jeseni smo odšli h Koželju in tam so našo ekipo (Gorazd, Vojko, Nik, Tatjana in jaz) lepo presenetili z v glavnem tujimi vini. Na čelu je bila Burgundija z dvema legendarnima kletema (Louis Jadot in Maison Champy). Iz Avstrije so vina Salomon iz Brd Jakončič, iz Slovenskih Konjic pa Zlati grič. […]
Čas branja: 2 min Barbera sicer ni vipavska avtohtona sorta, čeprav je je tam v Sloveniji največ, res pa je, da so jo tam začeli saditi že po drugi svetovni vojni; bolj natančno leta 1957. Menda zaradi tega, ker je bila Vipavska dolina predvsem okoliš, zapisan belim vinom. In takratna zadružna mentaliteta je sledila politiki – sadimo vse in […]
Čas branja: 3 min Kje raste: Mehika, Kostarika, Nikaragva, Peru, Ekvador Rastlina: pritlikava, raste na nadmorski višini 700 m do 1600 m n.m.v.; donos 4/5, zelo občutljiva na črve, zelo odporna na listno rjo, zrna srednje velikosti; Kakovost: 3/5 Aromatika: uravnotežena, s kremasto teksturo, vonjem po medu, melasi, limoni Križanec med sortama Vzhodni Timor in Villa […]
Čas branja: 3 min Pisati o španskem umetniku Pablu Picassu je nekaj podobnega kot izbrati eno izmed že napisanih kombinacij črk določene abecede. Izbrati umetnino, ki ga je zaznamovala, vsekakor ni težka naloga. Morda Guernica, slavna podoba nesmisla vojne, ali Avignonske gospodične, pet ploskovitih aktov žensk, slika, ki je zamajala temelje vsega, kar je bilo sprejeto in možno. […]
Čas branja: 2 min V tej rubriki po navadi ocenjujemo hotele, tokrat pa smo pogledali najbolj ekskluziven glamping v Sloveniji. Roko na srce – glamping Pikol je veliko boljši od marsikaterega hotela v deželi pod Alpami. Pred dobrim letom dni je na slikovitem in mirnem kraju ob jezercu kraljevala najboljša ribja restavracija v Sloveniji, imenovana Pikol. Kot vsi gostinci […]
Čas branja: 2 min Naslov: Obala Frana Supila 6, Opatija – Volosko Splet: www.plavipodrum.hr Telefon: 0385 51 701 223 Odprto: vsak dan od 12. do 24. ure; nikoli zaprto Plavi podrum je hrvaška gostinska legenda. Seveda to ne bi bil brez enkratne Danijele Kramarić, nesporne idejne vodje te gostilne, ki je bila kar nekajkrat zapored najboljša sommelierka Hrvaške. […]
Čas branja: 2 min Naslov: Savudrija 3, Savudrija (Hrvaška) Splet: www.porto-salvore.com Telefon: 00385 52 759 213 Odprto: vsak dan od 8. do 23. ure; v torkih od 8. do 11. ure in od 17. do 22. ure Vsi vemo, da Istrani govorijo poseben jezik, ki je v bistvu stara italijanščina iz časov, ko je Beneška republika vladala mestom […]
Čas branja: 2 min Naslov: Eipprova 1 a, Ljubljana Splet: www.restavracija-manna.si Telefon: 031 529 974 Odprto: vsak dan od 17. do 24. ure; v soboto od 13. do 24. in v nedeljo od 13. do 23. ure. Manna s svojim svetopisemskim imenom je v Trnovem že dobri dve desetletji. Od začetka je to bila res ekskluzivna gostilna, potem […]
Čas branja: 3 min Tiste dni, ko se živo srebro povzpne v višave in razbeljen asfalt poskrbi, da vročina ne popušča, se kot v večini velemest tudi na Dunaju življenjski ritem prestavi v nižjo prestavo. Ni večjega občutka nemoči kot kadar po desetminutnem čakanju na soncu končno pride želeni tramvaj, ki seveda po Murphyjevem zakonu ni eden od novejših, […]
Čas branja: 8 min Preden smo se odpravili h Koželju na degustacijo, sem Roku Koželju predlagal, da bi se tokrat bolj posvetili rosejem, ki so po svetu poznana kot „poletna rdeča vina“. Vsekakor boljše, kot da bi brodili po rdečinah, ki jih poletni vroči meseci ubijajo, pivce pa prav tako. In jih je pripravil kar precej, ki smo jih […]
Čas branja: 2 min Naslov: Sermin 74, Koper Splet: www.salicornia.si Telefon: 05 93 000 74 Odprto: od 12. do 25. ure in od 18. do 20. ure; ob nedeljah zaprto Kot povsod, se tudi v Kopru gostilne zgornjega cenovnega in okusnega razreda zapirajo in odpirajo. Dolga leta je iz Semedele vladal Darko Rodica iz svoje gostilne Za gradom, kjer […]
Čas branja: 2 min Naslov: Linhartov trg 17, Radovljica Splet: www.hisalinhart.si Telefon: 0838 43470 Odprto: od 12. do 22. ure; ob nedeljah in ponedeljkih zaprto Dobrojedcem Uroša Štefelina ni treba posebej predstavljati, saj je eden od proslavljenih slovenskih imetnikov Michelinove zvezdice. Z Marcelo Klofutar je samostojno pot začel v proslavljenem dvorcu Podvin, potem pa […]
Čas branja: 7 min V prejšnji številki sva s Tomažem izpostavila šest po najinem mnenju najboljših kitaristov z dodatkom, koga bi vse lahko še omenila. V naš poštni nabiralnik so priletele številne pohvale, pa tudi ogromno kritike, koga bi vse lahko omenila. To smo tudi pričakovali, ampak Dolce Vita je predvsem enološko-gastronomska in ne glasbena revija. Zato nadaljujem v […]
Čas branja: 2 min Naslov: Šmarska cesta 1, Koper Splet: www.kogo.si Telefon: 051 261 726 Odprto: od 11. do 22. ure; ob nedeljah zaprto Kogo v starem istrskem narečju pomeni kuhar. Tega so postavili pred vinsko kletjo Vinakoper in je del kleti. Prostor je lepo zastavljen in osebje je zelo prijazno. Glavni chef je mladi Tilen Župevec, s […]
Čas branja: 4 min Kje raste: Jemen, Etiopija Rastlina: majhno, stožčasto drevo z zelo drobnimi češnjami in semeni; majhni, togi liste zelenkaste ali bledo rumene barve; raste na nadmorski višini 1500-1800 m; Aromatika: sladkasta, čokoladna; Genetsko je Mokha zelo podobna Laurini, o kateri smo že pisali (DV 2021/2), čeprav med njima najdemo tudi nekaj morfoloških razlik. Pri tem je […]
Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo strani smatramo, da se z njimi strinjate. Več
Kaj je piškotek? Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj stran. To omogoča spletnim mestom , da prepoznajo, da jih je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino.